sobota, 18 sierpnia 2012

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką.


Składniki:

Ciasto:
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
3 jajka
1/3 szkl. oleju
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
śliwki


Kruszonka:
50 g masła
50 g brązowego cukru
1/2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, dodać jajka, olej  i wszystko zmiksować mikserem. Śliwki umyć, przekroić na połówki i wypestkować. Przygotować kruszonkę: masło rozpuścić, przestudzić, dodać mąkę, cukier, cynamon i wymieszać. Foremkę 32x14 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec ok. 35 minut. 

Przepis pochodzi z bloga kulinarne spotkania

2 komentarze:

  1. O moje ulubione w tym sezonie ciasto. Potem całą zimę wygrzebuję zamrożone śliwki... pycha

    OdpowiedzUsuń